Šta je QR Code?

QR CODE (Quick response code) je registracioni znak firme DENSO WAVE INCORPORATED Toyota grupe. QR kod je dvodimenzionalni nosač informacija obično kvadratnog oblika. Za razliku od BARKODOVA (UPC/EAN) koji mogu sadržati samo do 30 karaktera i koji se obično čitaju u jednom pravcu, QR kod može sadržati do fantastičnih 7089 znakova ili karaktera i može se čitati u više pravaca.

QR kod 1

QR kodovi imaju veliki potencijal da preuzmu veliki uticaj na današnje društvo u kome cirkuliše mnoštvo informacija. Dovoljan je samo jedan scan vašeg smart telefona i na vaš uređaj možete dobiti: slike, animaciju, video klipove, tekst, web adresu, email vašeg prijatelja, broj mobilnog ili fiksnog telefona, zvuk, trenutni pristup društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, LinkedIn, Instagram i tako dalje.Suština je da QR kod omogućava čitanje velikih količina informacija bez mogućnosti greške, što je pored mašinskog čitanja podataka njegova velika prednost. Bez obzira na to koji smart telefon koristite (Android, iPhone ili Blackberry), postoje mnogobrojne besplatne aplikacije koje omogućavaju uspešno skeniranje QR kodova, a mi Vam u narednom pasusu predstavljamo samo neke od popularnijih.

QR kod možete postaviti: u novinama, časopisima, brošurama, lecima, na plakatima, zidovima, vizit karticama, pakovanjima proizvoda, etiketama, majicama, automobilima, pa čak ga i istetovirati. Osnovno je koju poruku nose, šta sadrže i kako privlače pažnju potencijalnih korisnika, zato često postižu i intrigirajući efekat. U zadnje vreme se pojavljuju QR kodovi u kombinaciji sa slikama i ilustracijama što pored vizualnog efekta pojačava i samu radoznalost prolaznika. Bitno je naglasiti da postoje tzv. statički i dinamički QR kodovi. Statički QR kodovi se odnose na one koji u sebi nose već predefinisanu informaciju koja se ne menja, dok je osnovna odlika dinamičkog QR koda URL adresa, što omogućava promenu informacija po želji ili u određenim vremenskim intervalima.

Zamislite da jednim skeniranjem QR koda na vizit kartici svi podaci u deliću sekunde budu prebačeni u memoriju Vašeg telefona, bez greške. Ili da jednim skeniranjem možete da odete na web stranu kompanije, ili odmah poslati dokument na tačnu email adresu, poslati već unapred napisan SMS... S obzirom da QR kod još uvek nije dostigao masovnu popularnost, potrebna je kratka edukacija potencijalnih korisnika kroz određene praktične primere.

QR kod 2

Pojava QR koda se vezuje za pojam digitalnog marketinga i njegova primena je raznovrsna, efikasna i praktično neograničena. Samaco u tom smislu raspolaže sa dosta iskustva i može vam predložiti raznovrsna rešenja, a sve u skladu sa vašom delatnošću i ciljem koji želite da postignete. Navešćemo samo neke od njih: Primenom QR koda možete izmeriti dužinu staze koju ste pretrčali. Jednim skeniranjem možete da pročitate uputstvo ili deklaraciju o nekom proizvodu, što može biti vrlo korisno kod sitnijih tekstova. Možete skinuti poster ili sliku omiljenog benda ili muzičara. Možete se u jednom trenu naći na stranicama društvenih mreža vaših omiljenih brendova. Dok ručate u restoranima, možete pogledati kako šef kuhinje sprema vaše omiljeno jelo ili recimo kako je tekao proces proizvodnje vina koji pijete. Primenom QR koda možete besplatno preuzimati elektronske novine svakog dana, možete automatski poslati SMS poruku za parkiranje vašeg vozila, možete videti kada vam stiže sledeći autobus, saznati trenutnu temperaturu, direktno pozvati zadati telefon. Da prilikom posete izložbama čujete glas kompetentne osobe o određenom eksponatu, ili da recimo u ZOO vrtu saznate više o vrstama životinja.

Kompanija može meriti broj skenova u određenim intervalima i na određenim geografskim lokacijama što im može biti vrlo korisno za razne analize. Ukoliko žlite da uključite QR kod u vaše poslovanje obratite se firmi Samaco i videćete neverovatne prednost. Ispod možete pregledati galeriju sa samo jednim malim delom praktičnih primera upotrebe QR kodova.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player